Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 7 Aralık Perşembe günü başkent Atina’da yapılan beşinci toplantısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in görüşmesi ve ardından imzaladığı Atina Deklarasyonu Yunanistan basınında da kendine geniş yer buldu.
Kathimerini gazetesinde Constantinos Filis imzası ve “Ankara’dan olumlu sinyaller” başlığıyla yayınlanan makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ilişkilerdeki normalleşme ile ilgili olarak olumlu bir sinyal göndermeyi seçtiği’ ifade edildi.
‘ERDOĞAN, BATI VE PİYASALARIN MEMNUNİYET DUYACAĞINI BİLİYOR’
‘Erdoğan’ın böyle bir gelişmenin batı ve bir o kadar da piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacağını bildiği’ belirtilen yazıda, bu son gelişmenin Erdoğan’ın Gazze’ye saldırıları dolayısıyla İsrail’e ve İsrail’e olan desteği dolayısıyla ABD ve bazı Avrupa ülkelerine sert eleştiriler yönelttiği bir dönemde gerçekleştiği hatırlatıldı.
‘GERİLİMİN ŞARTELİYLE OYNAYAN TÜRKİYE’
‘Gerilimin şalteriyle oynayanın Türkiye olduğunun aşikar olduğu’ yorumunda bulunan Kathimerini, Türkiye’nin aynı zamanda tansiyonun yükselmesinin ardından geri adım atan taraf olduğu, Yunanistan’ın ise konumunu koruduğu değerlendirmesini yaptı. Her iki tarafın da mevcut durumda temel farklarını bir kenara koyup son dönemdeki sürtüşmeleri arkada bırakma eğiliminde olduğunu belirten gazete, dün iki ülke arasında imzalanan dostluk bildirgesine de atıfla bunun mantıklı bir yaklaşım olduğu ifade edildi.
‘TÜRKİYE’NİN NİYETLERİNİN KAĞIT ÜZERİNDE BELİRTİLMESİ ÖNEMLİ’
Bu yakınlaşmanın mevcut sorunları çözme konusunda samimi bir konuşma ve tartışma ortamı yaratıp yaratmayacağını belirten Kathimerini, Atina Deklarasyonu’nun özellikle Türkiye’nin niyetlerinin kağıt üzerinde belirtilmesi açısında önemli olduğu belirtildi.
Yunanistan’ın 10 Yunan adasını ziyaret etmek isteyen Türkiye vatandaşlarına vize kolaylığı sağlamasını da değerlendiren gazete, bunun yalnızca Yunanistan’ın Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki vize serbestisini desteklediği anlamına gelmediği, aynı zamanda iki taraf arasında ‘dostluk köprüleri’ kurulabileceği demek olduğunu yazdı.
IN.GR: MİÇOTAKİS VE ERDOĞAN’DAN BİRLİK MESAJLARI
AA’nın aktardığına göre, ülkenin en çok okunan haber portallarından “in.gr” ziyarete ilişkin yaptığı özel haberde, “Miçotakis ve Erdoğan’dan birlik mesajları” başlığını kullandı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretinin dostane bir iklimde gerçekleştiği vurgulandı.
“CNN Greece” haber portalı ise “Erdoğan’ın Atina’daki 7 saati: Anlaşmalar ve verilen sözler” başlıklı haberinde, Erdoğan’ın Atina ziyaretini ‘tarihi’ olarak nitelendirerek bunun her iki ülke için de olumlu değerlendirilebileceğini kaydetti.
ETNOS: GERGİNLİĞİN ARDINDAN YENİ SAYFA AÇILDI
Ethnos gazetesi ise Türkiye ve Yunanistan’ın yıllar süren gerginliğin ardından yeni bir sayfa açtığına işaret etti. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretinin uluslararası basında da önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekildi.
Yunan Devlet Televizyonu ERT de Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantıları çerçevesinde yapılan anlaşmalara ilişkin ayrıntıları paylaştığı haberinde, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ilkbaharda Ankara’yı ziyaret etmeyi planladığının altını çizdi. (DIŞ HABERLER)